2014. április 16., szerda

Macesz



Az ünnep attól ünnep, hogy eltér, kilép a hétköznapi keretekből. Ehhez persze belelép egy másik, általában szigorúan szabályozott rendbe. Az esetek egy részében különféle alkalomhoz illő eszközök is latba vannak vetve. Van olyan alkalmak ahol a szabályszerűségek generációról generációra öröklődnek és előfordul, hogy vallási szabályok erősítik meg a keretet.  A peszach egy komoly előkészületekkel tarkított alaposan megkoreografált ünnepség, amit nagy családban szokás megülni, ha van ilyen az embernek.
Hétfőn délelőtt a karácsonyból jól ismert hangulat köszöntött ránk. Körülöttünk fel fel sejlő kapkodás, idegeskedés, feszült utasítások, ezen kívül néma csend. Nálunk tanulás, játék zajlott, sorban sült, főtt minden,  gyomlálás, ültetés, olvasás és tapintható nyugalom. Az ajándékozás már napokkal ezelőtt lezajlott, így ezen se kellett senkinek izgulnia.
Este aztán a hosszú évek alatt saját képünkre formált ünnep még a szokásosnál is letisztultabban zajlott, pompásan szórakoztunk és mindenki vidáman ment aludni.
Még mielőtt beköszöntött volna ez a bizonyos kovász mentes ünnepi hét, egy kedves meghívásnak tettünk eleget itt a faluban. Eszti barátnőjének a családjával sütöttünk pitát egy gyönyörű kilátással megajándkozott dombháton. Minden résztvevő kivállóan mulatott, szorgosan nyújtottuk és töltöttük a pitákat, amiket aztán a szabad tüzön ehetőre sütöttünk. 
A csajok egyik szikláról a másikra szökdelltek, majd mikor már ránk estelledett az ifjúsági szervezet jelszavait sikoltották a levegőbe.


Újra és újra meg lehet bizonyosodni róla, hogy remekül sikerült a falusi fiatalok szervezete által kitalált és rendezett két napos kirándulás.  Kama, Eszti barátnője először vett részt ilyesmiben. Eszti a gyakorlott utazó és táborozó lelkesedésével támogatta, segítette. Jó nekik persze bármi amit együtt lehet csinálni. Koreográfiákat készítenek, együtt tanulnak a szünet után várható dolgozatokra és mindketten a Május 35 című könyvet olvassák, természetesen héberül. Amikor játszanak nem tudom levenni róluk a szemem. Teljesen egyenrangú, rivalizálásmentes, kreatív játék zajlik, gépek és előre kitalált eszközök nélkül, rögtönzés és folyamatosan megújuló ötletek mentén. 


Noéék leginkább vonulnak ide oda, kicsit itt kicsit ott csinálnak valamit, már abban a korban vannak, hogy ez az egész nem a szemünk előtt zajlik. Pancsolnak valakinek a medencéjében, snookereznek csöppet, majd rendelek egy pizzát a focipályára a szomszédos településről, zenét hallgatnak és írnak, gumikarkötök hadát késítik sorban. Összetrató maroknyi csapat, csupa kifinomult arcú kópé. Ők is bizonyára jól szórakoztak a két napos elvonuláson, de rezignáltan vették tudomásul a dolgot, még sosem hallottam tőlük a mulatságos indulókat. A szervező fiatalok előtt le a kalappal, nem kevés munkával készülnek és ügyesen, profin vezénylik le az eseményeket, mindenféle játékkal, kézműves lehetőséggel, utaztatással, túrával, ahogy ezt kell.


Ábel és Sára barátai teljesen láthatatlanok, az önálló szabadidős események másik városban zajlanak és talán ez is így van rendjén. 
Gergő részt vett élete első hivatalos munkahelyi koccintásán, amit nehéz lenne baráti eseménynek titulálni, de meglepően szabad, jó hangulatban telt. A nagyvárosban sikerült beszereznie Sári elmúlt évi szülinapi ajándékát is, ami 8 hónapos késéssel is nagy örömet tudott okozni, sőt úgy tűnik az elkövetkező években minden ünnep előtt el lehet látogatni a szaküzletbe, hisz, ha valaki elkezd testfestéssel foglalkozni az nem szokott elmúlni egyhamar.
Részemről a séta, kirándulás, az utolsó zölden csillogó hetek egy térképpel kiegészülve új körökre sarkallanak. Gergővel kéz a kézben dombról dombra bóklászunk mindig másik gyerekkel kiegészülve. 


A konyha csúcsra van járatva, kitört az ételkészítési láz, sülnek, főnek az újabbnál újabb ízek. A peszachi hét feladatai közé tartozik, hogy kiderüljön mi mindent lehet még macesszal enni, vagy maceszlisztből megsütni. Maceszos rántotta elcsépelt recept, a mangoldos maceszfasirthoz képest például. A macesztorta már Sárinak is kivállóan megy, amit a vagy csoki, vagy dió krém helyett szigorúan diós csokikrémmel készítünk mindketten. 
A borult ég ellenére meleg van, tegnap kis forró sivatagi széllel tartott bemutatót a nyár, a kutyák lógatják a nyelvüket, a macskák árnyékba húzódtak, alig van reggelente harmatcsepp a kertben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.